dilluns, 15 de març del 2010

Estanyó's North Face

Aquest diumenge ens decantem per una altre dels “grans” andorrans, amb la cara nord de l’estanyó com a objectiu del dia; que el Dani ja li havia posat l’ull l’any passat. Després de la dificultat d’aconseguir esmorzar alguna cosa el dia de la constitució andorrana, arribem fins l’aparcament de Sorteny (1750m) força ple, es nota que estem en “temporada alta” d’esquí de muntanya i les valls andorranes estan plenes a vessar de neu. A part d’algun comentari una mica sorneguer respecte la quantitat de material que carretegem, ens posem a la feina per la pista barrada, i en uns 20-25 minuts ja hem arribat al refugi de Sorteny (1969m). En temporada més avançada, amb el cotxe quasi s’arriba al refugi, que queda poc més enllà del final de la pista. El Serrera majestuós apareix ja al fons, amb la cara nord completament ventada, que aquesta si que haurà d’esperar




Passat el refugi i mirant enrere, tornem a fer un cop d’ull al Serrat de Coma Obaga, que ja vam veure la setmana passada des dels Aspres de Banyells, i si bé es veu amb moltes possibilitats, no fa una pinta massa bona en quant a estabilitat es refereix: moltes cornises, moltes purgues, molt carregat i molts graus....quin còctel oi?? Ja trobarem el moment oportú




I ja una cop entrem a la Pleta de la Serrera, just al costat de la cabana que hi ha, a uns 2200m, veiem l’objectiu del dia: la nord de l’Estanyó. Una olla immensa, a on el pendent va increscendo en tot moment, d’una mica més de 450m de desnivell arribant a uns 2850m, al què seria l’avantcima de l’Estanyó.




Seguim dubtant ja que sembla ventat, però decidim acostar-nos al peu de la pala i valorar-ho llavors, veiem que hi ha una zona que sembla dura i ventada, que ha deixat al descobert la última crosta, però pel mig de la pala, tot i fer pinta de ventat sembla factible, així que ho provarem, ens arribarem directes a la franja rocosa, que és on les condicions no semblen tant bones i si és possible des d’allà directes a dalt pel tubet central




Com sempre per aquestes valls, el fontblanca omnipresent






A mitja pujada ens anem engrescant, les condicions no són perfectes ja que hi ha una espècie de crosta de vent superficial de poc gruix, però a nivell d’estabilitat sembla bo, així que decidim seguir fins a dalt.






Un cop ens posem dins la canal superior, el pendent es manté molt constant, i mai per sota de 45º.








Ja apareix la Pica d’Estats dominant l’horitzó.




A partir de la meitat del tub, just a un estretament, la neu empitjora degut a que la zona està més pelada i la neu més dura, però sobretot augmenta la pendent i molt, especialment als últims 50 metres, no ho semblava tant des de baix i la cosa es posa tiesa, així que assegurem cada pas, ben concentrats i un cop sortim a dalt respirem alleugerits. Com podeu comprendre no hi ha fotos, ho sento, però cada cosa al seu temps.

No ens arribem fins el cim que queda just a sobre, però des d’aquí les vistes són espectaculars. Cap a l’est infinitat de pics nevats del desconegut Ariège.




Al nord és un espectacle, quantitats industrials de neu que cobreixen muntanyots com el Font Blanca, la Pica d’Estats, i Arcalís al mig, al bell mig del “paquet” dels Pirineus.




I cap al Nord-Est segueix l’espectacle desde la Pica Roja, fins la Comapedrosa, amb “o Rei” al fons, i la zona dels Estanys d’Angonella i Pic de Les Fonts enmig. Fem un zoom cap al Comapedrosa, contents perquè les condicions de neu primavera que es preveuen per la setmana vinent segurament faran les delícies en descensos orientats a sud.






I ara toca baixar, després de fer un mos i avaluar les condicions que hem trobat pujant, som conscients de l’exposició que hi ha a l’entrada amb la neu més dura i la forta penta (segurament per sobre de 50º just a l’entrada), així que finalment decidim baixar-ho però ens assegurarem fins a superar aquest punt.




Dit i fet, preparem material, baixa primer el Dani muntant el tema, s’assegura i és el meu torn. Recullo material, un parell de girs, recullo més material, i al fer l’últim gir just a l’alçada del Dani no sé com però em sembla que pico amb un tros de neu dura, em desequibilibro i caic. M’aguanta la corda, bufff, però un esquí surt a 200km/h canal avall, nooooooo!! Per sort, al primer estretament l’esquí surt volant i queda clavat a la neu. Així que em tocarà baixar uns metres amb crampons fins a recuperar-lo.

Això ho hagués pogut obviar, i explicar que ho hem fet tot perfecte i ha estat una baixada d’escàndol de dalt a baix, en canvi prefereixo mostrar-ho perquè veieu que no sempre tot són flors i violes, per tant cal avaluar les condicions en tot moment i la seguretat ha de primar davant de tot. Quan es vol fer aquest tipus d’esquí ens hem d’ajudar de tècniques d’alpinisme i sempre tenir un pla B, perquè es pot cometre un error i més quan les condicions de neu no són les òptimes. Mantenir la calma i no voler córrer per sortir lo abans possible dels “fregats” també s’ha d’aprendre. També una altra cosa que hem après avui és que dilluns mateix aniré a comprar una cinta per lligar els esquís a la cama per quan ens posem per llocs així, és un marrón considerable perdre un esquí i veure’l com arriba al fons de la canal centenars de metres avall, sort que avui s’ha parat als pocs metres.

Hem perdut força estona entre una cosa i altra, però un cop recuperat l’esquí no ens ha impedit gaudir del resta de baixada descarregant la tensió acumulada




A partir d’aquí avall que fa baixada acabem de gaudir d’una neu pols molt bona per dins el bosquet i enllacem amb la pista fins al cotxe, quan arribem ja no queda ningú a l’aparcament, normal amb l’hora que és.

10 comentaris:

snow_addict ha dit...

Jajaja Altom, us vaig enganxar, nosaltres varem pujar al Serrera i com dius li falta encara una mica de sol per disfrutar d´aquella neu transformada tan maca. Vaig fer conya amb el company i li vaig dir, tiro un parell de fotos per què entre l´Altom i l´Edunz(com que ho heu comentat alguna vegada aquesta canaleta)segur que és algun d´ells.Des de el Serrera es veia molts canvis en la coloració (gel-pols-crosta).
Salut i neu!!!

Berni ha dit...

Jaja, en serio??.. Des de dalt de tot, quan començàvem a baixar vaig veure un parell de paios que venien del serrera i un cop arribats als plans abans de la cabana es quedaven una bona estona mirant cap a nosaltres, ereu vosaltres???

Suposo que alguna de la gent que pujava cap al Serrera al veure traces de pujada cap a la N de l'estanyó es quedaven mirant pensant a on portarien¿?¿ jeje.

A veure si em passes aquestes fotos!!

freeride ha dit...

m'ha agradat molt, Bernat. I sobretot perquè, efectívament, no t'amagues els problemes per tu, i és que això és molt important i que tothom vegi cóm es pot capgirar de cop l'assumpte.

suposo que tota tota tota la part de dalt tenia les mateixes condicions, perquè es veu des de la foto més d'un lloc per baixar.

Berni ha dit...

Si Rafa, més o menys semblava que les condicions a l'entrada eren similars, tot i que també cal dir que la resta d'entrades tenien menys graus i més amplada. Com a molt alguna, orientada a NE, tindria alguna placa de vent sota la cornisa.
També eren més "fàcils", però per aquest motiu la baixada central és la "atractiva", la directa i difícil.

snow_addict ha dit...

Pot ser que fossim nosaltres, però hi havia bastanta gent.Si em dius l´adreça, te les envio, a veure si alguna es veu bé.

edunz ha dit...

epa Bernat, bona aquesta, felicitats. Tant aquesta pala com la canal del NE atreuen molt. Jo diria que a les nord encara els hi falta un pelet d'insolació, no gaire, unes parell de setmanes o tres...
I tema cinta, en gran debat... jo a les últimes sortides he optat per treure-les... a risc de perdre l'esquí, correcte, però si més no fins que no vagi per terreny amb el mantell ben estabilitzat arreu... Els frens són una alternativa, però amb aquestes pendents diria que no fan gaire..
bonatraça!

snow_addict ha dit...

També nosaltres tenim el debat de les cintes, jo prefereixo portar-les, penso que és més fàcil que si vas com un arbre de nadal, és més fàcil que alguna part en cas d´allau quedi exposada a la superfície.Altre punt també, que en canals, llocs estrets i transitats, també s´ha de procurar que la pèrdua d´un esquí no suposi fer mal a algú de mes avall o a un company.
Salut i neu!!!

edunz ha dit...

això que comentes és veritat, però també hi ha més risc de patir fractures amb els esquís lligats al cinta.. hi ha avantatges i desavantatges en ambdós casos!

Juanma Billala ha dit...

Impresionantes fotografias.
Un saludo.

Anònim ha dit...

L'any passat vaig veure un trencament de tíbia i peroné precisament per portar cinta. La fixació va saltar, però la cinta, en aquell cas un petit mosquetó, va ser suficient per fer una bona destrossa. Jo ho tinc clar: esquís amb frens, i en tot cas prefereixo perdre l'esquí que la cama.

Felicitats per les sortides i les experiències narrades.