diumenge, 15 de març del 2009

Maladeta pels Tubs de Paderna

Finalment dilluns (9/3), la meva estrena personal en ascensions més llargues. Ens llevem a punta de dia, d’un dia que promet meteo molt favorable i solet. L’objectiu del dia és clar, pujada directe cap a la Maladeta, i baixada també directe cap a l’Hospital de Benasque pel conegut itinerari dels Tubs de Paderna.

De bon matí, comprobem l’espessor present al Refugi, a 2140m, descomunal: .




Doncs dit i fet, tot i que trobem una neu ventada, fins hi tot en algun punt força dureta, l’ascensió no comporta cap dificultat associada, de tant en tant alguna paradeta per fer un glop, contemplar la bellesa i immortalitzar el moment:




Ja sobre la glacera, encarem el tram final més planet sota el peus de la roca de La Maladeta (3308m), per en unes 3,5 hores, parada de bocata inclosa, ens plantem al peu de la canal final.




Gaudim de l’immensitat del moment, els Pirineus als nostres peus...Mirant cap a la Vall d’aran




Veient l’estat de la canal decidim no pujar-la, ja vindran temps millors; no és que no estigués bé per pujar la canal no, però és que encara no té suficient neu com per baixar-la amb esquis als peus, a veure si la primavera ens porta nevades sense vent, i en algun cas més humides que formin base suficient..




Fora pells, ens calcem i ara és la nostra!!! Per això hem arrossegat els totxos amunt!! Des d’aquí dalt la resta de muntanyes semblen petites!! Sinó mireu el Port dera Picada




Un zoom cap a la Vall d’aran, si us fixeu reconeixereu BB al fons:




I ara mirant cap a la zona de baixada, hem de deixar la Tuca de Paderna (2660m) que es veu a la foto a la nostra dreta per posar-nos als vallons de paderna:




Un cop arribats al primer replà, abans d’encarar la segona part de la baixada en girem enrere i descobrim una baixada moooolt temptadora, la pala que baixa directe del Pic d’Alba....mmmmm....us imagineu això amb powder!!! A més per l’orientació i al quedar sota els contraforts de l’Alba sembla que és una zona que guarda la neu de meravella i és menys afectada pel vent




I ja finalment al bosc, els tubs de paderna, un autèntic bosc de fades, diversió assegurada. És el moment d’alliberar l’adrenalina que encara ens resta.






La baixada arriba directe a Llanos, perfecte!! Contents i satisfets, ens jurem i rejurem que això ho hem de conèixer amb powder. Ja finalment parlant de la baixada del Pic d’Alba, quan passem per davant els Baños de Benasque, aquest mateix pic ens regala una altra imatge per somiar, les canals directes del Pic d’Alba (3118m) als Baños de Benasque (1700m), uns corredors força pendents que es desplomen directes al fons de la vall, més de 1400m per sota. Potser les ataquem la setmana vinet, potser l’any vinent, potser MAI, però el sol fet de somiar-hi, de pensar en baixar-les ja ens genera la nostra injecció d’adrenalina.